Select Page

Дали е се загубено – две години од пожарот во Заводот за урбанизам и архитектура

Дали е се загубено – две години од пожарот во Заводот за урбанизам и архитектура
ТВ прилог (Разговор во Студио 1, гости: Христина Иваноска и Јане Чалоски)
Водителка: Елена Милошевска
1TV
30.05.2019
(more…)

Добри практики: Одговорноста и развојот на современата култура и уметност

Добри практики: Одговорноста и развојот на современата култура и уметност
Дискусија и работилница за длабински цртеж во рамки на дискурзивно – едукативната програма „Совршениот уметник“ и програмата „Добри практики“

Организација: Факултет за работи што не се учат (ФР~У), Скопје/ Битола и Ремонт – Независна уметничка асоцијација и галерија, Белград

Младински културен центар (Џебно кино), Скопје

17 – 18.10.2018

(more…)

12. Биенале на млади уметници: Ќе биде ли доцна, ако времето запре? / 12th Biennial of Young Artists: Would It Be Late, If Time Stopped?

12. Биенале на млади уметници: Ќе биде ли доцна, ако времето запре? / 12th Biennial of Young Artists: Would It Be Late, If Time Stopped?
Групна изложба и регионална дискурзивна програма / Group exhibition and regional discursive program

НУ МСУ Скопје / NI MoCA Skopje
28 февруари – 28 март 2018 / 28 February –  28 March 2018
(more…)

Образованието и прекаријатната работа: Социјалната компонента на уметноста и уметникот гениј како основи за преиспитување на уметноста во Македонија

Образованието и прекаријатната работа: Социјалната компонента на уметноста и уметникот гениј како основи за преиспитување на уметноста во Македонија
Публикација во рамки на дискурзивно – едукативна програма „Совршениот уметник“

Издавач: Фондација Фридрих Еберт, Скопје

Скопје
2017

(more…)

Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители / Curating Exchange: Spaces, Functions, Fictions and Other Commons

Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители / Curating Exchange: Spaces, Functions, Fictions and Other Commons
6ти интернационален симпозиум / 6th international symposium

Музеј на современата уметност, ГЕМ Клуб и Социјален центар „Дуња“ / Museum of Contemporary Art – Skopje, GEM Club and Social center Dunja
Скопје, 10-21 мај 2017 / Skopje, 10 – 21 May 2017
(more…)