Select Page

ТЕКСТИЛиЈАДа

ТЕКСТИЛиЈАДа
Фестивал: Култура за, култура со, култура од текстилните работници/чки

Организатор: „ГЛАСЕН ТЕКСТИЛЕЦ“ – ШТИП и КУЦ ТЕКСТИЛ
Партнери: Факултет за работи што не се учат / АКТО фестивал за современи уметности

Штип

15-16.12.2017

(more…)

Whose Revolution?

Whose Revolution?
Two-day forum
Institute of social sciences and humanities (ISSH), Skopje; Kino Kultura, Skopje
May 5-6, 2017
(more…)

КРИК – Фестивал за критичка култура / CRIC – Festival of Critical Culture

КРИК – Фестивал за критичка култура / CRIC – Festival of Critical Culture

Организација: Контрапункт, Скопје и Есперанца, Скопје / Organized by: Kontrapunkt, Skopje and Esperanza, Skopje

 

Место: Кинотека на Македонија, Скопје и Национална галерија на Македонија – објект Чифте амам, Скопје / Venues: Cinematheque of Macedonia, Skopje and National gallery of Macedonia – Chifte Hamam, Skopje
18.11 – 3.12.2016

(more…)

Иднината е меѓу твоите нозе: Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија

Иднината е меѓу твоите нозе: Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија
Проекции, предавања и дискусии

Организација: Коалиција СЗПМЗ

 

Скопје (Кино Култура, Кино Фросина, Концепт 37)

21-23 октомври 2016

(more…)

Skopje Pride Weekend 2016

Skopje Pride Weekend 2016
Манифестација
Организација: Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници и
ЛГБТИ-Центар за поддршка при Хелсиншкиот комитет

Кино Култура, Скопје
23-26 јуни 2016
(more…)

Уметничкиот активизам и агонистичките простори: Дали креативниот отпор го обезбедува правото на град?

Уметничкиот активизам и агонистичките простори: Дали креативниот отпор го обезбедува правото на град?
Критичка расправа
Монтажна Галерија, Парк на франкофонијата, Скопје
04.06.2016

(more…)

Nationless? Reflective nostalgia and its everyday aesthetics

Nationless? Reflective nostalgia and its everyday aesthetics
Multilateral collaborative research project: exhibition, presentations, discussion, video projections

Venues: Thessaloniki Museum of Photography; Center of Contemporary Art (loft); Thessaloniki Cinema Museum Cinémathèque

9-11 October 2015

(more…)