Select Page

The Large Glass No. 27-28

The Large Glass No. 27-28
Journal of contemporary art, culture and theory

Editor: Tihomir Topuzovski

 

Publisher: Museum of Contemporary Art, Skopje, 2019

Official promotion: 13.2.2020, Museum of Contemporary Art – Skopje

(more…)

Познатиот руски уметнички колектив „Что делат“ се претстави на фестивалот КРИК

Познатиот руски уметнички колектив „Что делат“ се претстави на фестивалот КРИК
Напис
Автор: не е наведен; изјави: Роберт Алаѓозовски, Искра Гешоска, Дмитри Виленски
Објавен на okno.mk
15.12.2017
(more…)

Постојано во транзиција – заробеност во скршените огледала / In Continuous Transition – Trapped Inside Broken Mirrors

Постојано во транзиција – заробеност во скршените огледала / In Continuous Transition – Trapped Inside Broken Mirrors
КРИК – Фестивал за критичка култура / CRIC – Festival of Critical Culture
Инициран од: Контрапункт / Initiated by: Kontrapunkt
Музеј на современата уметност, Скопје / Museum of Contemporary Art, Skopje
13 – 17.12.2017
(more…)

Нада

Нада
Самостојна изложба и предавање

Проект на Јасмина Цибиќ
Кураторка: Ана Франговска

Чифте амам, Национална галерија на Македонија, Скопје
23.11-04.12.2017

(more…)

Образованието и прекаријатната работа: Социјалната компонента на уметноста и уметникот гениј како основи за преиспитување на уметноста во Македонија

Образованието и прекаријатната работа: Социјалната компонента на уметноста и уметникот гениј како основи за преиспитување на уметноста во Македонија
Публикација во рамки на дискурзивно – едукативна програма „Совршениот уметник“

Издавач: Фондација Фридрих Еберт, Скопје

Скопје
2017

(more…)

Ова е уметност и уметноста е многу нешта

Ова е уметност и уметноста е многу нешта
Предавање

Себастијан Цихочки

Музеј на современата уметност, Скопје
20.05.2017

(предавањето е дел од 6-тиот Интернационален симпозиум „Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители“ организиран од Проектен простор Прес ту егзит од Скопје)

(more…)