Select Page

Со своите таленти ги побиваат теориите на уметноста, вели професорот Беди Ибрахим за учениците со попреченост

Со своите таленти ги побиваат теориите на уметноста, вели професорот Беди Ибрахим за учениците со попреченост
Напис
Автор: Б. Нестороска; изјави: Беди Ибрахим, Владимир Мартиновски, Ивана Василевска Петровска
Објавен на Сакам да кажам, Скопје
27.04.2019
(more…)

Со тродимензионален автоакт во квадар, Сара Петров е првиот дипломец на Ликовната академија во Штип

Со тродимензионален автоакт во квадар, Сара Петров е првиот дипломец на Ликовната академија во Штип
Напис
Автор: Т. Јовановски; изјава: Сара Петров

Објавен на sdk.mk
20.01.2019

(more…)

Националната галерија пред 70 години имала 34.000 посетители – Првите документи за основањето изложени во Даут пашиниот амам за јубилејот

Националната галерија пред 70 години имала 34.000 посетители – првите документи за основањето изложени во Даут-пашин амам за јубилејот
Напис
Автор: Б. Нестороска; изјави: Славица Алексоска
Објавен на Сакам да кажам, Скопје
05.12.2018
(more…)

Му ги тргавме сликите од пред очи, оти од многу енергија црташе врз готови дела, вели Симон Шемов за вујко му Петар Мазев

Му ги тргавме сликите од пред очи, оти од многу енергија црташе врз готови дела, вели Симон Шемов за вујко му Петар Мазев
Напис
Автор: Б. Нестороска; изјави: Симон Шемов

Објавен на sdk.mk
21.01.2018

(more…)

Сум си ги заборавил делата и не знаев дека имам волку пријатели, го прослави 90. роденден скулпторот Митриќески во МАНУ

Сум си ги заборавил делата и не знаев дека имам волку пријатели, го прослави 90. роденден скулпторот Митриќески во МАНУ
Напис
Aвтор: не е наведен
Објавен на sdk.mk
24.05.2017
(more…)

Полицијата не одлучува што е уметност, а што порнографија, рекол во 1937 сликарот Никола Mартиноски

Полицијата не одлучува што е уметност, а што порнографија, рекол во 1937 сликарот Никола Mартиноски
Осврт (кон монографијата „Никола Мартиноски до 1945“)
Автор: не е наведен

Објавен на sdk.mk
6 мај 2017
(more…)