Select Page

Со Акто фестивалот ги окупираме јавните простори и испраќаме порака против национализмот

Со Акто фестивалот ги окупираме јавните простори и испраќаме порака против национализмот
ТВ интервју со Филип Јовановски
Автор: Александра Бубевска
Слободна ТВ, Скопје
02.07.2020
(more…)

Итна средба со Заев и децентрализација на моќта на министерот, бараат културните работници

Итна средба со Заев и децентрализација на моќта на министерот, бараат културните работници
Напис
Автор: не е наведен; изјави: Биљана Тануровска Ќулавковски, Рисима Рисимкин
Објавен на okno.mk
20.02.2019
(more…)

Потребно е воведување систем во културата

Потребно е воведување систем во културата
Напис
Автор: Љупчо Јолевски; изјави: Рисима Рисимкин, Билјана Тануроваска Ќулавковски, Виолета Качакова, Мирко Попов

Објавен на Радио Слободна Европа
19.02.2019

(more…)

[Фото] Кога Железничката зграда би зборувала, би раскажала приказни за солидарност и заеднички простори

[Фото] Кога Железничката зграда би зборувала, би раскажала приказни за солидарност и заеднички простори
Напис
Автор: Б.Ш. ; изјави: Кристина Леловац, Слободан Кочевиќ

Објавен на radiomof.mk
25.11.2018

(more…)

Перформансот „Кога зградите би зборувале“ поттик за обновување на старото кино во Железничката зграда

Перформансот „Кога зградите би зборувале“ поттик за обновување на старото кино во Железничката зграда
Напис
Автор: Сотир Трајков; изјави: Иван Џијановски, Ивана Васева, Филип Јовановски
Објавен на telma.com.mk
25.11.2018
(more…)

Добри практики: Одговорноста и развојот на современата култура и уметност

Добри практики: Одговорноста и развојот на современата култура и уметност
Дискусија и работилница за длабински цртеж во рамки на дискурзивно – едукативната програма „Совршениот уметник“ и програмата „Добри практики“

Организација: Факултет за работи што не се учат (ФР~У), Скопје/ Битола и Ремонт – Независна уметничка асоцијација и галерија, Белград

Младински културен центар (Џебно кино), Скопје

17 – 18.10.2018

(more…)

Примус бр.2

Примус бр.2
Фанзин

Текстови: Ивана Самандова, Ангела Савевска, Дарко Трајковски, Дарко Алексовски, Мартина Спасовска

Уредници: Ивана Самандова и Ангела Савевска

Скопје
17.10.2018

(more…)

АКТО 13: Општество во иградба

АКТО 13: Општество во иградба / AKTO 13: Society under Construction
Фестивал за современи уметности / Festival of contemporary arts

 

 

 

Битола / Bitola
23-25.08.2018

(more…)

Ќе се реновира култната Железничка зграда во Скопје

Ќе се реновира култната Железничка зграда во Скопје
Напис
Автор: не е наведен; изјави: Саша Богдановиќ, Виолета Качаковска, Максим Нaумовски, Слободанка Стевческа, Дејан Ивановски

Објавен на Нова Тв, Скопје
25.06.2018

(more…)