Select Page

Артерии

Артерии
Групна изложба

Група Пресек (Љупка Галазка Василев, Марјан Ѕингаров, Никола Пијанманов и Ване Костуранов)

Текст: Трајче Бајдов

Завод и Музеј, Струмица
01-11.12.2017

(more…)

Сеќавање на една уметност

Сеќавање на една уметност
Групна изложба и монографија

Уметници: Василка Христова, Атанас Мучев, Момчило Петровски Момо, Стојчо Гоцков, Стојан Пачов
Галерија на НУ Завод и Музеј – Струмица
30 септември – 1 ноември 2016 (Отворање: 30 септември 2016, 20:00 ч.)

Промотор на монографијата: Трајче Бјадов, рецензент: Никола Пијанманов
Организација: Здружение за култура „Транзен“ – Струмица

Дигиталната верзија засега е недостапна

Хроника 1987 – 1997


Хроника 1987 – 1997

Хронологија на настани од областа на македонските современи ликовни и применети уметности од 1987 – 1997

Автор: Марина Лешкова

Центар за документација при Музејот на современата уметност, Скопје

2001

 

(more…)

Белогаски

Белогаски
Самостојна изложба

Концепција на изложбата и текст: Дора Андова

Организација: Галерија „Љубомир Белогаски” – Музеј на град Скопје, Скопје

Завод и музеј, Струмица (мај 2000); Уметничка галерија, Куманово (јуни 2000); Уметничка галерија „Уранија”, Охрид (јуни-јули 2000); Завод, музеј и галерија, Битола (јули 2000); Уметничка галерија „Безистен”, Штип (август 2000)

(more…)

Актуелни состојби и проблеми во музејската дејност

Актуелни состојби и проблеми во музејската дејност
Излагање на советувањето на Сојузот на друштвата на музејските работници на СР Македонија на тема „Актуелните состојби и проблеми во функционирањето и остварувањето на утврдената политика во музејската дејност во СР Македонија“, Дојран, 1988

Автор: Зоран Тодоровски

Објавен во Културен живот бр.1-2/89
Јануари – февруари 1989

(more…)