Select Page

Културен живот – Сликарството е процес во траење

Културен живот – Сликарството е процес во траење
Интервју со Илија Пенушлиски објавено во списанието Културен живот бр. 3-4, 1986

Разговарала: Љубица Арсовска

Реобјавено во Културен живот бр. 3 – 4 (60 години постоење, 1956 – 2016), Скопје
Август – ноември 2016

(more…)

Хроника 1987 – 1997


Хроника 1987 – 1997

Хронологија на настани од областа на македонските современи ликовни и применети уметности од 1987 – 1997

Автор: Марина Лешкова

Центар за документација при Музејот на современата уметност, Скопје

2001

 

(more…)

10 години ФЛУ

10 години ФЛУ
Свеченост и групна изложба на студентски трудови од депото на факултетот

Музеј на Македонија, Скопје

27.12.1990

(more…)

ДЛУМ Цртеж ’90

ДЛУМ Цртеж ’90

Групна изложба

 

Салон на НУБ „Климент Охридски“, Скопје (20 декември 1990 – 10 јануари 1990);

Уметничка галерија, Куманово (јануари – февруари 1990);

Музеј и завод, Штип (јануари – февруари 1990)

(more…)

Коле Манев / Kole Manev

Коле Манев / Kole Manev
Самостојна изложба / Exposition personnelle

Ликовен салон на ДЛУМ, Скопје / DLUM – Salon d’art, Skopje

17.12 – 27.12.1990

 

(more…)

Божурски

Божурски
Самостојна изложба

Гоце Јакимовски – Божурски
Текст: Тодорка Андова

 

Ликовен салон, Титов Велес
Декември, 1990

(more…)

Фотомедиа Скопје ’90 / Photomedia Skopje ’90

Фотомедиа Скопје ’90 / Photomedia Skopje ’90
Меѓународна изложба на уметничка фотографија / International Exhibition of Art Photography

Уметничка галерија „Скопје“, Даут Пашин Амам / Art Gallery “Skopje”, Daut Pasha Hamam
9 ноември 1990 / November 9, 1990
(more…)