Select Page

ТЕКСТИЛиЈАДа
Фестивал: Култура за, култура со, култура од текстилните работници/чки

Организатор: „ГЛАСЕН ТЕКСТИЛЕЦ“ – ШТИП и КУЦ ТЕКСТИЛ
Партнери: Факултет за работи што не се учат / АКТО фестивал за современи уметности

Штип

15-16.12.2017

15 -ТИ ДЕКЕМВРИ (ПЕТОК)

14:00-15:30 часот:
Дебата: „СО ЛОКАЛНИ СИЛИ ЗАЕДНО ЗА ИДНИНАТА НА ТЕКСТИЛНИТЕ РАБОТНИЦИ“
(место на одржувањe: „Гласен Tекстилец“-КУЦ Текстил);

17:00-18:00 часот:
Поетско читање со учениците од гимназија “Славчо Стојменски” од Штип: „ЖИВОТОТ НА ТЕКСТИЛНИТЕ РАБОТНИЦИ“
(место на одржувањe: „Гласен Текстилец“- КУЦ Текстил);

18:00-19:00 часот:
Изложба на студентите од УГД – Ликовна академија: „ТЕКСТИЛНИТЕ РАБОТНИЦИ НИЗ ПРИЗМАТА НА СТУДЕНТИТЕ ПО ЛИКОВНА УМЕТНОСТ“
(место на одржувањe: „Гласен Tекстилец“- КУЦ Текстил);

19:30-20:30 часот:
Проекција на филмови на Александар Арсовски, студент од филмската академија на УГД
(место на одржувањe: „Гласен Текстилец“- КУЦ Текстил),
Филм 1: „ЈАС НЕ СУМ ДОЖДОВНИОТ ЧОВЕК“ (Документарен филм за дете со аутизам);
Филм 2: „ВИСТИНСКИОТ МОМЕНТ“ (Филм за животот на маргинализираните лица);
Филм 3: “КУКУ ПЛАН” (Студентски филм за игра наречена куку план);
Филм 4: “ПЛАСТИЧНА РАСПОДИЈА” (Едукативен краток филм снимен во stop-motion техника) ;
Филм 5: “СОН“ (Едноминутен филм за девојка која постојано запаѓа од еден сон во друг).

16 ДЕКЕМВРИ (САБОТА)

17:00-18:30 часот:
Презентација и дебата на проектот на Хелсиншкиот комитет за човекови права „ПРАВНО ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ТЕКСТИЛНИТЕ РАБОТНИЧКИ ЗА САМОЗАСТАПУВАЊЕ“
говорници: Игор Јадровски (Хелсиншки комитет), Симона Живкова (Локален правник), Кристина Ампева (Гласен Текстилец)
(место на одржувањe: „Гласен Текстилец“-КУЦ Текстил).

19:00-20:00 часот:
ПРЕМИЕРА на монодрамата „СОНОТ НА ОБЕСПРАВЕНИТЕ“,
автор и изведба: Ивана Грозданова. режија: КУЦ Текстил, Гласен Текстилец
(место на одржување: Дом на Култура „Ацо Шопов” – Штип);

21:00 часот:
Изложба на плакати на Јана Јакимовска,
“ТЕКСТ, СИЛНА, ТЕКСТИЛНА“
(место на одржувањe: „Гласен Текстилец“- КУЦ Текстил)

Постер: JPG mk 
Програма: JPG mk 

ТВ прилог (ТВ Стар):